Studie huisvesting arbeidsmigranten Medel

JCVANKESSEL Ontwikkeling Studie huisvesting arbeidsmigranten Tiel

JCVANKESSEL Ontwikkeling heeft een studie uitgevoerd naar mogelijkheden voor kwalitatieve huisvesting van arbeidsmigranten in de regio, op het terrein van Industrieschap Medel.

Op het bedrijvenpark bij Medel is een groot perceel beschikbaar waar niet zomaar gebouwd kan worden dankzij de hoge archeologische waarde die het gebied heeft. In onze studie hebben wij gezocht naar een schaalbare oplossing waarbij geen schop de grond in hoeft.

Wij zijn voor de studie uitgegaan van een situatie van schaalbare huisvesting voor circa 800 personen in studio’s waarbij bijna elke studio door maximaal twee personen bewoond wordt. Wij zijn verder uitgegaan van het clusteren van studio’s in gebouwen met een of maximaal twee woonlagen.

Prefab studio’s

Oplossing is het gebruik van prefab studio’s. Schaalbaar en met een duurzaam karakter door een korte bouwtijd en het gebruik van hout als natuurlijk en recyclebaar bouwmateriaal.

Studio’s worden volledig gemonteerd, gemeubileerd en gestoffeerd in units aangeleverd. Woonruimte is prettig en van alle gemakken voorzien: ingericht met sanitair, keuken, slaapplekken, internet en met voldoende leefruimte voor 1 of maximaal 2 personen.

Studioblokken

Door de modulaire units te clusteren en te stapelen in studioblokken is het project snel op te schalen. In onze opzet gaan we ervan uit dat bijna elke studio door twee personen bewoond wordt, op de kopse kanten van de studioblokken zijn de iets kleinere eenpersoons studio’s gesitueerd. Bij het gebruik van slechts één bouwlaag biedt het plan ruimte aan circa 738 personen. Bij een realisatie van 6 studioblokken van twee woonlagen biedt het project ruimte aan 840 personen.

Voorzieningen

De studie biedt ruimte voor voorzieningen met een vrij in te vullen paviljoen met een winkel (eventueel met pick-up point voor de dagelijkse boodschappen), een recreatieruimte en sportschool om bewoners van het complex ruimte te geven voor ontspanning en het ontplooien van sociale activiteiten.

Het paviljoen biedt tevens ruimte voor beheer van het terrein door bijvoorbeeld een uitzender en waar bewoners terecht kunnen met vragen. Verder is voorzien in groenvoorziening en ruim voldoende parkeergelegenheid. Bereikbaarheid van de locatie is optimaal door haar ligging nabij Tiel, direct aan de A15.

De regio

De regio heeft behoefte aan kwalitatieve huisvesting voor arbeidsmigranten. Wij zijn ervan overtuigd dat de ontwikkeling van het terrein van toegevoegde waarde is voor de regio, voor werkgevers en voor de arbeidsmigranten zelf die met dit project toegang krijgen tot kwalitatieve huisvesting.

Artikel De Gelderlander

Zaterdag 18 juli is een achtergrondartikel door de Gelderlander gepubliceerd:

De economie in Rivierenland draait voor een flink deel op arbeidsmigranten uit vooral Oost-Europa. Dat geldt zowel voor de logistiek, de bouw als de fruitteelt. En later misschien ook wel voor de zorg. Goede huisvesting is essentieel om die arbeidsmigranten te blijven trekken naar Nederland, volgens Paul van Bergen.

> Lees het artikel hier <


Meer informatie

Voor meer informatie over deze studie en het huisvesten van arbeidsmigranten kunt u terecht bij JCVANKESSEL Ontwikkeling.

Paul van Bergen

Paul van Bergen
T 06 – 536 21 779
E pvanbergen@jcvankessel.nl